Zahraniční jména jako Brendy Beasley nebo Makeda Estreanna Clarke-Nicholas v uplynulé sezoně dělaly radost slávistickým fanouškům. I proto tedy není překvapením, že Slavie v sezoně 2023/24 nebude sázet pouze na domácí hráčky. První ze zahraničních akvizicí BLK je 24letá pivotka Marijana Zukanović.

Zukanović, pro níž je angažmá v pražském klubu první zahraniční štací, působila v sezoně 2022/23 v ZKK Spartaku Subotica, jenž hraje nejvyšší srbskou soutěž. Šlo o dosavadní nejlepší ročník pro mladou hráčku. Srbka sezonu zakončila s průměrem více než 28 odehraných minut na utkání a ziskem 10 bodů na zápas. Jedno utkání stihla také v celku Novosadska Novi Sad, kde si spolehlivě držela podobnou statistiku.

Pokud budeme mluvit o předchozích angažmá nové posily Slavie, dostaneme se třeba ke slavným klubům jako ZKK Crvena Zvezda Bělehrad. V celosvětově proslulé značce, ať už v basketbalovém nebo fotbalovém světě, Marijana Zukanović vyrůstala. V roce 2020 se ovšem rozhodla pro přechod do Vojvodiny, kde nasbírala první minuty mezi dospělými.

Pivotka, jež měří 189 centimetrů, však nemá pouze klubové zkušenosti. Hráčka se dokázala prosadit také na reprezentační úrovni, když si zahrála na mistrovství Evropy žen do 20 let. Na turnaji odehrála celkem 55 minut a zasáhla do 6 ze 7 možných utkání. Největší pozornost na šampionátu upoutala v zápase play-off s Litvou, kdy odehrála 12 minut a nastřílela 4 body.

ROZHOVOR S NOVOU POSILOU

Proč jste si vybrala Slavii?
Věřím, že Slavia je pro můj osobní rozvoj a etablování se v zahraničí nejlepší možností.

Jaké jsou vaše cíle po příchodu do Slavie?
Zlepšit svou hru individuálně i týmově v tak silné lize. A být basketbalově po této sezóně jako lepší verze sebe sama.

Které aspekty své hry považujete za své silné stránky?
Možná obranu.

Kde vidíte největší rozdíly při srovnání srbského basketbalu a českého basketbalu?
Jsem zde teprve měsíc. Nicméně zatím jsem vysledovala, že basket v Česku je mnohem rychlejší než v Srbsku. Kluby fungují na mnohem profesionálnější úrovni ve srovnání s mou domovinou.

Kromě basketbalu, jaké máte koníčky?
Trávím ráda čas s přáteli a chodím na procházky.

Co je vaše oblíbené jídlo?
Kuřecí maso na různé způsoby.

Jak zatím zvládáte přesun do Česka?
Cítím se skvěle, Praha je nádherné město a lidé kolem mě jsou milí a příjemní.

Máte nějaký preferovaný sport kromě basketbalu?
Volejbal.

Jaké je vaše oblíbené roční období?
Rozhodně léto.